DOČEK NOVE 2017

ZLATIBOR zimovanje

08.11.2009.

ZLATIBOR zimovanje

ZLATIBOR

je prostrana visoravan, na visini od 700-1500 m, u jugozapadnom delu Srbije.Najviši vrhovi su mu Tornik (1496 m) i Čigota (1422 m).Kontinentalna i mediteranska vazdušna strujanja, kao i specifična klima, čista i bistra voda , okrepljujući nezagađen vazduh, veliki broj sunčanih dana u godini ... omogućili su Zlatiboru da postane najpoznatiji i najstariji domaći planinski turistički centar. Zlatibor je poznat i kao skijaški centar...

 

 

 

 

 

 

Ukoliko niste posetili Zlatibor evo nove destinacije.

Tex/foto: Marija Itić

www.tt-group.net

 

 

Ako bi mi neko dao zadatak da zamislim Srbiju u jednoj slici, onda bi to sigurno bio neki od pejzaža sa Zlatibora.

Pa da počnemo redom. Bolji period u ovoj godini nismo mogli da odaberemo. Dočekao nas je snežni pokrivač visine od oko 80 cm. Stigli smo samo dan pre nego što je cela Srbija bila zavejana i neprohodna. Možete misliti kako je bilo na ovoj planinskoj lepotici. Bila sam srećna što sam krenula na put.

Probudilo nas je Sunce. Dan je obećavao. Prizor oko mene je bio kao iz kakve bajke, sve te male kućice i konaci istovremeno obasjani Suncem i ogrnuti snegom. Planina je brujala od žagora i radosti dece, ali ni stariji nisu sakrivali zadovoljstvo. Fotoaparat nije prestajao sa radom, a ja sam htela da zabeležim koliko god mogu ovu čarobnu atmosferu.

Kao da će lepota sutra nestati, želele smo maksimalno da ispunimo dan. Otisle smo do spomenika koji se nalazio na vrhu obližnjeg brda. Sam po sebi, spomenik nije izazvao posebno divljenje. Svrha mu je bila da svojom neobičnim izgledom opomene ljude da ne budu lenji i prošetaju se do vrha brda gde će telo nahraniti zdravim vazduhom, a dušu ispuniti čarobnim pejzažima netaknute prirode. Prizor sa vrha je bio pravi raj za oči, neću ni probati da prepričam, pogledajte neke od fotografija.

Na Zlatiboru je puno izazova. Ako niste jahali, ovo je odlična prilika. Strah nestaje nakon samo nekoliko trenutaka. Konji su pitomi, svuda je sneg, pa i da padnete nije strašno. Oprezno sa galopom i osetićete duži trenutak sreće koji će vam sigurno ostati u sećanju. Učestvujte u svim akrobacijama na snegu. Pored sankanja, skijanja, snow bordinga verujem da ste čuli i o gumama za sankanje. One su slične onim za plivanje, brze su, ali bezopasne, pa i oni trapaviji mogu da se spustaju. Predviđene su za važnju u paru. Razmislite o ovome.

 

Zlatiborska pijaca je autentično mesto tradicionalnih proizvoda. Uz opuštano cenkanje možete pazariti lepezu najrazličitijih suvenira, slatko od šumskih jagoda, zlatiborski med i naravno nadaleko čiveni sir, kajmak i pršutu. Bez poveće količine ovih specijalitetaa moj iskreni savet je da se ne vraćate kući. Za one sa laganijom garderobom ovde je prilika da isprave grešku i izaberu vuneni ili končani šal, kapu, rukavice, naočare za sunce ili šuškave pantalone za sneg.

Kusturičin "Drvengrad" ili Mećavnik je priča za sebe. Drvengrad je etno selo u Srbiji kod Mokre Gore u opštini Užice koje je smešteno na razmeđi Zlatibora i Tare. Osnovano je i izgrađeno na brdu Mećavnik po zamisli filmskog reditelja Emira Kusturice za potrebe snimanja filma „Život je čudo“. Mećavnik nadvisuje selo Mokra Gora i visinski je na istom nivou sa železničkom stanicom Jatare kroz koju prolazi pruga uskog koloseka „Šarganska osmica“.

Drvengrad je etno selo u gradskom obličju i strukturi. U obliku je pravougaonika čija duža (glavna) osa na jednom kraju ima ulaznu kapiju, odakle polazi glavna ulica i prostire se do drugog gde se nalazi mala drvena pravoslavna crkva sa drvenim zvonikom. Crkva je građena po ugledu na ruske crkve brvnare (videti sliku u galeriji) i posvećena je Svetom Savi. U centralnom delu sela je trg popločan drvenom kockom i sečenim drvenim pragovima i opkoljen brvnarama. Brvnare su autentične i prenete, neke iz tih krajeva, a neke iz Republike Srpske, u vidu skeleta i postavljene na kamene temelje.

 

 

Jedna od najbitnijih turističkih aktivnosti su svakako izlasci i dobra mesta za provod na Zlatiboru. U samom centru kraj jezera nalazi se kafic “Vendome”, moderno uredjenog ambijenta, u kome ćete uzivati u živoj svirci uigranog benda.

Posle 02h, nastavite u “Sunset-u”, gostoljubivom mestu punog fensi omladine i pozitivne atmosfere.

Radnim danom bih preporučila “Mondo” i “Akter”, a ako vaše uzivanje podrazumeva zvuke narodne muzike, prošetajte se do “Zlatnog burenceta”, gde će vas tamburasi baciti u sevdah. Za dnevni izlazak lepo mesto je “Irish pub”.

Ruža vetrova je naziv Hemelovog "Centra za zdrav život" koji se sastoji od hotela (pet zvezdica jedini na Zlatiboru) i kompleksa apartmana u posebnim objektima. Jedan broj apartmana je namenjen za prodaju, dok se ostali koriste za dopunske sadržaje u funkciji Centra. Ruža vetrova se nalazi na prelepo osunčanoj padini gde su mir, tišina i potpuna harmonija prirodom zagarantovani. Pogledi na Čigotu i Tornik daju mu posebnu draž. Lociran je u naselju Zova preko puta škole za jahanje. Ekskluzivitet hotela je činjenica da se u njemu služi isključivo organski proizvedena hrana. U ponudi je najširi mogući asortiman usluga, od specijalnih vežbi pod stručnim nadzorom, preko obuke za jahanje do najrazličitijih vrlo vrlo zdravih i ukusnih đakonija. Rekreativno jahanje je moguće na dve lokacije, prva je ranč Farma, a druga Zova. Obe farme poseduju po 20-tak konja i nekoliko preslatkih ponija. a ukoliko nemate hrabrosti da uživate u nezaboravnom galopu u snegu možete se provozati sa veštim instuktorima i u kočijama.

 

I onda, posle ispunjenog dana, kada vas umor savlada, postoji jedno mesto idealno za opuštanje i večrenje ćaskanje. Nadam se da pogađate. U pitanju je krčma Gaj. Uz ambijent starih vremena i zvuke prijatne muzike, preporučila bih kuvano vino, domaću proju ili kačamak od belog kukuruznog brašna. Za one sa probirljivim ukusom, svakako nadaleko poznatu zlatiborsku komplet lepinju sa jajetom i kajmakom.

Ovako su izgledali moji utisci sa Zlatibora. Nadam se da sam dočarala atmosferu. Kako god, jedno je sigurno, koliko god puta otišli vratićete se ponovo!

 

 

 


Čitanja: 12878 | Komentara: 0