DOČEK NOVE 2017

Barselona

14.12.2010.

Barselona

Barselona

Gueljo park - na ulasku u park se nalaze dvostruke stepenice između kojih se nalazi fontana sa skulpturom zmaja premazanom višeslojnom bojom mozaičkog karaktera.

 

Ovaj relativno mali element je postao zaštitni znak parka zajedno sa 100 stubova koji podupiru veliki mozaički trg.

Akvarijum - najveći u Evropi i najvažniji na celom Mediteranskom primorju, a sigurno i u svetu. U 80m stakla nalaze se tuneli koji vode kroz okeanijum koji sadrži 4000 vrsta riba, uključujući i glavnu atrakciju - ajkule.

Zološki vrt - ovaj zološki vrt je jedan od najvećih i najlepših u Evropi i kao takav je vredan posete. Njegov najzanimljiviji gost koji predstavlja ujedno i glavnu atrakciju vrta jeste “Floquet de Neu” ( snežni majmun ), albino gorila, jedina ovog tipa na svetu.

 

Barselona se nalazi na severoistoku Pirinejskog poluostrva i glavni je grad Katalonije. Živopisan, kosmopolitski grad na obali Sredozemlja, sa oko 4 miliona stanovnika zajedno sa mnogobrojnim doseljenicima. Krase ga kitnjasta zdanja čuvenog arhitekte Gaudija. Tu je i Špansko selo sa modelima tj. primercima kuća i trgova iz cele zemlje. U pozadini se naziru planinski masivi Pirineja, a na morskoj strani su bele peščane plaže Barcelone jednog od najposećenijih gradova u Španiji. U blizini su i čuvene plaže Kosta Brava i Kosta Dorada.

 

Barri Gòtic (centar stare Barselone) ima puno kafića i prodavnica. Gràcia - deo grada i centar boemskog života Barselone. La Pedrera - deo grada izgrađen za poslovne ljude, njihove kuće i kancelarije. Montjuïc je deo grada na kome se nalaze galerije i razna mesta za zabavu i razonodu. Muzej Picasso posvećen je radu ovog poznatog slikara i podeljen je prema fazama u kojima je ovaj umetnik stvarao. Atrakcije Barselone su mnogobrojne:

Kolumbov spomenik - u čast slavnog istraživača koji je otkrio Ameriku i svoj izveštaj o Americi dostavio katoličkim monasima sagrađen je ovaj spomenik. Posetioci se mogu popeti u sami vrh statue, visoke 87m, odakle se pruža prekrasna panorama grada i mora. Na samom vrhu statue nalazi se Kolumbov kip čija ispružena desna ruka pokazuje u pravcu Amerike.

 

Trijumfalna kapija - izgrađena je od ogoljenih cigli i prikakazuje industrijsku i trgovinsku slavu Barselone XIX veka. Prednja strana kapije je ovenčana kraljevskim amblemom, ispod kojih je u centru prikazan grad Barselona oko kojeg se nalaze raspoređeni grbovi Španskih provincija.

 

Shopping

Velike rasprodaje kreću od druge nedelje januara do kraja februara a takođe i tokom jula i avgusta.

Prodavnice se otvaraju oko 09:00 i rade do 14:00 a zatim se ponovo otvaraju 16:30 do 19:30 od ponedeljka do subote.

Najbolji delovi za šoping u centru su Passeig de Gracia uključujući i Bulevard Rosa, ulice Barri Gotic kao što su: Carrer de la Portaferrissa, Carrer de la Boqueria, Carrer del Call, Carrer de la Llibreteria i Carrer de Ferran, i oko Placa de Sant Josep Oriol.

Tržni centri:

Barcelona Glòries:

Ovaj veliki tržni centar sadrži 230 dobro poznatih prodavnica, 3.500 parking mesta, bioskop, barove i restorane. Odličan je i za decu jer ima puno zelenih površina, igrališta, dvorac za skakanje i još mnogo toga.

Nalazi se u Diagonal 208, Metro Glòries. Otvoren je od 10:00 do 22:00 od ponedeljka do subote.

Bulevard Rosa:

Sadrži oko 100 prodavnica uglavnom sa odećom. Nalazi se u Paseo de Gracia 55, Metro Passeig de Gràcia. Otvoren je od10:30 do 20:30 od ponedeljka do subote

 

Vozovi:

Glavna stanica je Sants stanica koja se nalazi na južno od centra grada. Druge glavne stanice su França i Plaça Catalunya. Ukoliko planirate da se vozite van Barselone bilo bi dobro da unapred rezervišete kartu, a za kraće destinacije nije potreban buking.

 

U barseloni postoje i lokalni vozovi - Ferrocarrils de la Generalitat slični metrou ali voze po drugačijim rutama. Takođe možete koristiti T-10. Rute su pokayane na metro mapi.

 

Metro: metro je brz, efikasan i čist, a tokom leta uključena je i klima. To je možda i najbolji način da se brzo odvezete do željenog mesta. Možete koristiti T-10 kartu (10 karti za prvu zonu).

 

Upoređujući ga sa evropskim standardom je nešto manje razvijen ali odličano služi gradu. Pojedinačna karta je 1.10€ dok se T-10 plaća oko 6 €. U opciji su i još neke kartice od 2 i 5 dana i koštaju 8,40€ i18€.

Metro stanice se lako prepoznaju po crvenom obliku dijamanta sa slovom M u cetru. Mape su dostupne na svakoj stanici kao i turistički informativni centri. Metro je dostupan od 05:00 do 24:00.

 

Taksisti: za obilazak okoline grada, uzeti taksi je najlakši način. Vozači su korektni, često ljubazni i od pomoći. Nemojte se iznenaditi ako vam račun malko poraste ukoliko sa sobom imate i prtljag. Taksi do aerodroma koštaće vas oko 25 evra mada cena varira u zavisnosti od vremena i gužve u saobraćaju.

 

Možda jedinu neprijatnost u vožnji možete doživeti usled neke vrste jurcanja koju praktikuju u dokazivanju ko je brži pa se nemojte začuditi ako rukama budete pokrivali lice tokom vožnje

 

 


Čitanja: 4331 | Komentara: 0