DOČEK NOVE 2017

Budimpesta

14.12.2010.

Budimpesta

O Budimpešti

 

Znate li da je Budimpešta jedini glavni grad na svetu koji je istovremeno i lečilište? Na području grada danas se nalaze 32 banje, od toga devet zvanično priznatih lekovitih banja, koje 123 termalna izvora snabdevaju mineralnom vodom! U ovom gradu otkriveno je čak 21 rimsko kupatilo. Prelepa javna kupatila, koja su doživela procvat pod osmanlijskom vlašću, predstavljaju važno obeležje ovog grada.

 

Budimpešta je nastala 1873. godine, kada su se gradovi Budim i Obuda na desnoj, i Pešta na levoj obali Dunava ujedinili u novu prestonicu Ugarske. Oko dva miliona stanovnika živi u najvećem mađarskom gradu, koji je politički, privredni, saobraćajni i kulturni centar zemlje.

 

Stariji Budim karakterišu kaldrmisane ulice, male živopisne kuće i specifična arhitektura koji čine da ovaj deo grada odiše specifičnim šarmom. Pešta je komercijalna oblast, smeštena na prostranom i ravnom terenu. Ovde se nalaze široki i živi bulevari. Najpoznatija je, svakako, Vaci ulica ,sa šetačkom zonom, buticima, radnjama, hotelima i restoranima.

Ne propustite

 

Budimska tvrđava vredna je posebne pažnje. Nastala je u 13. veku kao utvrđenje na južnom obodu brda, a ubrzo je izabrana za kraljevski zamak. Uske ulice popločane kaldrmom povezuju niske barokne stambene zgrade s fasadama najrazličitijih boja. U ovoj četvrti nalazi se stara crkva Matije Korvina, nekadašnja gradska većnica i popularne Ribarske kule. Četvrt tvrđava, s brdom i tvrđavom, panorama Dunava i veličanstvena ulica Andraši deo su Uneskove svetske kulturne baštine.

 

Obiđite zgradu mađarskog parlamenta. Ovaj kompleks, smešten odmah uz peštansku obalu Dunava, osmišljen je kao kontrast Budimskoj tvrđavi na suprotnoj strani reke. Sa 691 prostorijom, ovo je jedna od najvećih zgrada parlamenta na svetu.

 

Prošetajte Trgom heroja čija je gradnja započeta davne 1896. godine za proslavu hiljadugodišnjice države i na kome se nalaze spomenici herojima iz mađarske istorije. Ne zaboravite da obiđete baziliku svetog Ištvana, najveću i najznačajniju crkvu u gradu, koja je posvećena prvom mađarskom kralju, Ištvanu.

Glavna trgovačka ulica u centru grada, Vaci ulica, puna je elegantnih butika. Takođe, u centru grada, na obodu nekadašnjeg geta, nalazi se velika sinagoga, koja je, posle njujorške sinagoge najveća jevrejska bogomolja na svetu.

 

Klima

Iako u maju i junu zna da bude veoma kišovito, proleće je u Mađarskoj prelepo. Leta su obično topla, sunčana i neuobičajeno duga. Jesen je predivna, naročito po brdima u okolini Budimpešte i na planinama na severu zemlje. Zime su hladne, često i ledene.

 

Cene

Budimpešta nije preterano skup grad. Možete koristiti sve međunarodne kreditne kartice. Novac možete menjati u bankama, putničkim agencijama ili menjačnicama.

Jedan evro vredi 250 forinti.

1 l mleka - 0,6 €

1 kg hleba - 0,6 €

1 l vina - 1,4-8 €

1 kg jabuka - 0,8 €

Taksi – 0,8 + 0,6 €/km

Bus/ metro karta – 0,6 €

1 l dizel benzina – 1 €

Obrok u restoranu 6 -12 € po osobi

Hamburger (u restoranu brze hrane) 0,8 -2,8 €

 

Festivali

Budimpešta je poznata po živopisnim festivalima. Prolećni festival održava se u martu, traje dve nedelje i obuhvata različite kulturne sadržaje (opera, opereta, baletska izvođenja, klasična muzika, folklor, izložbe). Dunavski karneval predstavlja predstavljanje muzike I plesa naseobina duž obale Dunava. Dani džeza održavaju se u septembru, a festival folklora jedan je od najvećih događaja tokom godine. To je samo delić bogate festivalske ponude…..

 

Korisne informacije

Preporučujemo korišćenje javnog prevoza.Možete kupiti kartu kojom se ostvaruju popusti i razne pogodnosti za 48 ili 72 sata (besplatan javni prevoz, popust na posete muzejima i turističke obilaske grada, popusti u restoranima, termalnim kupatilima…..

 

Prodavnice uglavnom rade od 10 do 18 h. Veliki tržni centri rade duže. Širom Budimpešte postoji mnogo malih prodavnica koje rade non stop.

 

Banke su otvorene od 8 do 17 h, a pošte od 8 do 19 h.

Ostavljanje napojnice uobičajena je pojava u Mađarskoj. Pristojno je ostaviti bakšiš od 10% od iznosa računa, ali samo ukoliko ste zadovoljni uslugom.

 

Statistika pokazuje da u Budimpešti živi 1,5 pas po glavi stanovnika . Zato, pazite gde gazite!

Čuvajte se atraktivnih devojaka u Vaci ulici koje se predstavljaju kao strankinje i koje pokušavaju da pozivom na piće materijalno iskoriste lakoverne turiste.

 


Čitanja: 3287 | Komentara: 0